Skip to main content

A POSZT-COVID szindrómákról a háziorvos szemével

Torok KatalinDr. Török Katalin Pro Sanitate díjjal kitüntetett háziorvost, számos publikáció szerzőjét kérdeztük a témáról.
Tisztelt Doktornő, köszönjük, hogy elfogadta a felkérést az interjúra.
- Bevezetőként szeretnénk tisztázni a fogalmat. Mikor beszélünk POSZT-COVID szindrómáról?
- Mintavétellel igazolt Covid-fertőzés után fellépő olyan panaszok esetén, melyeket a fertőzést megelőzően nem tapasztalt a beteg.

Bővebben

A betegek harmadát is érintheti – van megoldás a poszt-Covid tünetekre

toldy schedel emilKezdetben azt gondolták az orvosok, hogy a gyógyult koronavírusos betegeknek csak tüdőgyógyászati rehabilitációra van szükségük, ám azóta kiderült: a poszt-Covid egy jóval komplexebb és elhúzódó tünetegyüttes – magyarázza dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Becslések szerint a fertőzöttek mintegy 15-40 százalékának kell hosszan tartó maradványtünetekkel szembenéznie, ez akár 100 ezer embert is jelenthet Magyarországon. Az ő ellátásukra hozták létre az első hazai poszt-Covid centrumot a Szent Ferenc Kórházban.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Válaszonline

Mit tudunk ma a POSZT-COVID szindrómáról?

Poszt covid 0Magyarországon a járvány kezdete óta a beazonosított koronavírus fertőzöttek közül 789 705 a gyógyultak száma (októberi 13.-i adat). Becslések szerint mintegy 30 % körül érintettek a poszt-COVID szindrómában. A panaszok sokfélék lehetnek, az elhúzódó fáradtságtól, a végtag-zsibbadástól kezdődően a pszichés zavarokig széles a skála.
POSZT-COVID szindróma maradványtüneteinek alternatív kezelésére ajánlhatóak az alábbi OTC - nem vényköteles - készítmények:

Bővebben